Nieuwsbericht

Baggerwerk Waddenzee valt binnen de kaders van het Natura2000-beheerplan

Gepubliceerd op: 23 april 2024, 12.09 uur - Laatste update: 26 april 2024, 15.59 uur

Rijkswaterstaat baggert in de Waddenzee de vaargeulen om de bereikbaarheid van onder meer de Waddeneilanden op orde te houden. Het baggerwerk vindt plaats in een hoogdynamisch natuurgebied.

Door de impact van baggeren op de natuur, wordt elk jaar zorgvuldig de hoeveelheid baggerwerk geregistreerd in een rapportage. Deze jaarlijkse rapportages worden gemaakt om de impact van baggerwerkzaamheden vast te stellen. We streven naar een zo laag mogelijk volume omdat dit samengaat met een lagere impact op de natuur.

Vergelijkbaar beeld met 2022

Waddenzee-breed laten de cijfers in de rapportage over 2023 geen grote afwijkingen zien ten opzichte van 2022. En ook nu vallen de hoeveelheden binnen de afspraken van het Natura 2000-beheerplan, waarin de kaders beschreven staan om de bescherming van de natuur te verbeteren. Binnen de geulen zijn er wel variaties op te merken.

Dit komt onder meer doordat natuurlijke geulen in de dynamische Waddenzee verschuiven en het gebied zand aantrekt van buiten. Het beperken van de impact van baggerwerk is een continu aandachtspunt van ons.

Meer informatie rapportage Waddenzee

Wilt u meer informatie over de rapportage? Kijk op de website Open Rijkswaterstaat.